Akademiska prestationer

International Young Physicists Tournament – något för dig?

Aomi Thurén-Yoshida

Är du intresserad av forskning och fysik och går i gymnasiet? Då kanske IYPT är något för dig! International Young Physicists Tournament (IYPT) är en av världens största tävlingar inom fysik. Det är en turnering mellan ett 30-tal länder som går ut på att lösa ett eller flera av de 17 forskningsproblem inom fysik som är tillgängliga på IYPT:s hemsida. 

IYPT har gått av stapeln varje år sedan 80-talet för att uppmuntra och främja studenter, lärare, fysiker och företag inom fysik. Tävlingen innehåller 17 fysikrelaterade frågor som ska lösas genom kvalitativ forskning på hög nivå där moment såsom samarbete, referentgranskning, att tala inför publik samt projektledning förekommer.

IYPT skiljer sig från många naturvetenskapliga tävlingar, eftersom det inte innehåller något skriftligt prov. Istället går problemen ut på att forska. Lösningar presenteras muntligt på engelska under så kallade fysikdueller, där du även får opponera på någon annans presentation. Du har fram till februari/mars på dig att lösa uppgifterna då den nationella uttagningen sker. 5 studenter blir då uttagna för att representera Sverige i den internationella finalen som år 2023 kommer att anordnas i Pakistan under mars/april.

IYPT är en möjlighet för att forska, bilda ett internationellt kontaktnät med professorer och studenter, utveckla sina kunskaper i fysik och arbeta naturvetenskapligt. IYPT är inte bara en tävling, utan även en plattform för lärande i en miljö med resurser och kunskap.

Tycker du att IYPT låter spännande kan du gå in på deras hemsida och läsa mer, samt hitta de 17 problem som är presenterade för detta år:

http://www.iypt.se/sv/

http://www.iypt.se/sv/arets-problem/