Akademiska prestationer

Lös dagens utmaningar i Junior Academy

Linnea Becker

I Junior Academy kan ungdomar från hela världen tillsammans hitta lösningar på dagens samhällsutmaningar. Det är ett internationellt vetenskapsprogram för personer i åldrarna 13–17 år som i Sverige drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), i samarbete med the New York Academy of Sciences (NYAS). Parisa Ahmadi, 17, har gått programmet i två år.

Varje år släpper Junior Academy nya projekt med samhällsutmaningar som deltagarna kan ta sig an. Gemensamt för projekten är att de kretsar kring naturvetenskap och hållbar utveckling. Man väljer sina favoriter bland utmaningarna och jobbar sedan i internationella grupper med en mentor och upp till fem andra. Grupperna väljer man också själv. I två omgångar per år släpps ett flertal olika utmaningar som är fria att välja bland. Tiden för att arbeta med en är tio veckor och de olika grupperna tävlar sedan med sina lösningar.

Under Parisas första år som deltagare var syftet att klura ut ett förslag på hur man kan minska det miljöavtryck som fast fashion har idag. Bland annat fick hon lära sig hur man gör en bra research, det vill säga hur man letar reda på information på ett metodiskt sätt. Den senaste utmaningen som Parisa var med på är den som hon är mest stolt över. Den handlade om mental ohälsa hos ungdomar, och hennes grupp bestämde sig för att utveckla en hemsida för att sprida mer information om ämnet.

Junior Academy har gett Parisa många nya kunskaper och vänner. Hon menar att hon också fått med sig insikter och lärdomar från de andra personerna i hennes grupper.

– När man jobbar i en grupp med människor från olika delar av världen så lär man sig. För då kan du se att helt plötsligt så får du se saker ur andra perspektiv som du själv inte har sett, men som de tänker på. Så det har varit jätteintressant att få ta del av det, säger Parisa.

Junior Academy har också varit utmanande. Bland annat, tycker Parisa, har logistik gällande samarbetet inte varit helt lätt i och med att gruppmedlemmarna lever i olika tidszoner. Att hitta ett system som gör att alla kan träffas minst en gång i veckan trots tidszonerna är ett av Parisas bästa råd till framtida deltagare.

Dessutom tipsar Parisa om att vara modig.

– Jag kan förstå att det kan vara läskigt, för det tyckte jag i början. Speciellt det här med första mötet då man skulle presentera sig. Jag förstår att man kanske inte är van att prata på engelska. Men det kommer lösa sig för att alla är snälla och tålmodiga, säger Parisa.

Parisa Ahmadi

Nadja Prigorowsky, kommunikatör för Junior Academy Sverige, säger följande om verksamheten:

– Junior Academy erbjuder ett internationellt nätverk som skapar ett fantastiskt utbyte mellan engagerade elever och vetenskapsmän. Det förbereder ungdomar på det globala samarbete som krävs för att lösa stora samhällsutmaningar, kopplade till FN:s globala hållbarhetsmål, samtidigt som de fördjupar sina kunskaper i naturvetenskap.

Efter att ha antagits vid Junior Academy meddelar du själv intresse för att delta i projekten. Medlemskapet är helt gratis och du behåller det tills din 18-årsdag.

Ansökningen för detta år stänger den 30 juni och går att finna på IVA:s hemsida: https://www.iva.se/projekt/junior-academy/