Akademiska prestationer

Rays – for excellence

Aomi Thurén-Yoshida

Rays – for excellence är en sommarforskarskola för elever som avslutat sitt andra år på gymnasiet och har ett stort intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Deras mål är att Sverige ska bli en ledande forskningsnation inom dessa områden. Därför anordnas en sommarforskarskola av kompromisslös kvalité varje sommar, där unga talanger från hela landet uppmärksammas för att nå sin fulla potential. Denna sommar samlades 20 studenter, däribland jag, i Sigtuna för att forska och få en inblick i olika delar av forskarvärlden.

Från 17 juni till 19 juli bodde 20 Rays-elever på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL). Det var här vi åt, sov, umgicks, men också tog del av lärorika föreläsningar och workshops om allt möjligt, såsom programmering och livet som doktorand; en salig blandning med något för alla. Det var ett väldigt intensivt schema och vi har fått lära oss många intressanta saker under denna korta tid.

Den första veckan, metodikveckan, var fylld med föreläsningar och sociala aktiviteter, från nio på morgonen till åtta på kvällen. Under veckan blev vi tilldelade ett miniprojekt som skulle förbereda oss inför våra forskningsprojekt. Andra och tredje veckan, mentorskapsveckorna, var två veckor där majoriteten av tiden spenderades på ett universitet, antingen Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan eller Stockholms Universitet, beroende på vilket forskningsområde man var intresserad av. Man fick arbeta på ett projekt själv eller med 1–2 andra Rays-elever och blev guidad av en mentor. Eftersom mitt stora intresse är neurologi tilldelades jag ett projekt på Karolinska Institutet och forskade om hur tevespel påverkar sömn och hjärnstruktur för barn  i 9–10 års ålder. Det var verkligen spännande att få befinna sig bland forskare, och att vandra genom deras labb och se hur experiment går till var en dröm som gick i uppfyllelse i sig.

Varje morgon var vi en grupp Rays-elever som satt på bussar och tåg för att pendla till Stockholm och forska, och hem på kvällen för att äta middag och ta del av ännu fler föreläsningar. Det blev en del timmar som spenderades i kollektivtrafiken, men det var här vi passade på att umgås med varandra eller skriva på våra rapporter. Ingen tid gick till spillo! På SSHL samlades vi alla igen efter en dag ifrån varandra och under middagen kunde vi få ta del av allas framgångar och motgångar under dagen.

Klockan nio varje kväll hade vi något som kallas för bedcheck, där vi satt i små handledargrupper om 6–7 personer och en handledare, och delade med oss av dagen, tankar och funderingar. Det var ett härligt avslut på dagen och gjorde att man kom varandra nära. När bedchecken avslutats valde man ibland att gå och lägga sig och ibland att sitta uppe för att skriva på sin rapport, men man fick alltid ett gott sällskap om man valde att arbeta.

Under den sista veckan var det fullt fokus på slutspurten: att lämna in en färdigställd naturvetenskaplig rapport och presentera sin forskning på Tekniska Museet. Vårt alumni-nätverk med så kallade xRays var delaktiga och gav feedback på våra rapporter, vissa online, medan andra valde att resa till Sigtuna och bo med oss i några dagar. Vi delade alla stressen och sömnbristen som denna vecka förde med sig, vilket förde oss samman ännu mer.

Klockan sju den sista fredagsmorgonen steg vi – ett tjugotal finklädda och nervösa gymnasieelever – på bussar och tåg för att få dela med oss av vår forskning för bland annat föräldrar, syskon, lärare, mentorer och vänner på Tekniska Museet. När vi var klara kunde vi släppa alla stressiga känslor, fira ordentligt och ta till vara på den korta tid som återstod med varandra innan Rays 2022 var över.

Under dessa fyra intensiva veckor, fyllda med forskning, föreläsningar och rapportskrivande, har det också funnits tid att släppa allt arbete. Vi har haft sociala aktiviteter såsom Rays got Talent, Rays Olympics och Scavenger Hunt, men också firat en massa som midsommar och 2nd of July (vi hade inte tid den fjärde), och varit på äventyr på Wenngarn slott – för att inte tala om de små stunderna i vardagen som man delade tillsammans.

Kort och gott har Rays varit en fantastisk upplevelse som jag önskar alla hade kunnat ta del av, för det har gett mig så mycket kunskap och passion för naturvetenskap, men också fått mig att lära känna vänner för livet.

Vill du veta mer om Rays – for excellence eller ta del av tidigare projekt kan du gå in på forskarskolans hemsida: raysforexcellence.se