I somras fick jag möjligheten att delta i en internationell forskarskola, Research Science Institute (RSI), tillsammans med runt 80 elever från hela världen. Forskarskolan riktar sig till ungdomar som går andra året på gymnasiet med en passion för matematik, naturvetenskap och teknik. Under sex veckor får man lyssna på föreläsningar, socialisera sig med andra deltagare, och arbeta med forskare, doktorer och professorer på ett forskningsprojekt. I slutet av RSI lämnar man in en rapport om sitt arbete och håller en presentation inför en stor publik.
Vanligtvis sker RSI i Boston på Massachusetts Institute of Technology (MIT), men i år skedde det på distans. Därmed visste jag inte vad som väntade mig när forskarskolan väl startade. Det första som förvånade mig var att programmet var otroligt intensivt, fastän det var på distans. Man förväntades vara på föreläsningar och lektioner från tidig morgon till sen kväll, och samtidigt skriva en rapport på ett litet projekt. Schemat var utformat på ett sätt som gjorde att man förväntades skriva på sitt projekt antingen innan dagen startade,vilket var tidigt på morgonen, eller efter den slutade, vilket var sent på kvällen. Genom att arbeta på lunchen och andra korta raster kunde man vinna lite tid. Trots det upplevde vi alla att dygnets timmar inte riktigt räckte till.
Förhoppningsvis är det uppenbart att RSI är väldigt intensivt och utmanar alla deltagare maximalt, vilket gör det otroligt givande och lärorikt. Samtidigt bidrar pressen till att sammanföra gruppen på ett speciellt sätt. Det fanns ingen som inte hade mycket att göra, och ingen som inte behövde hjälp med något. Alla bidrog med kunskap och motivation till många olika projekt, trots konstant sömnbrist. Nu längtar jag ibland tillbaka till de sena kvällar då vi skrev på våra arbeten tillsammans med kaffe och socker i stora mängder, som hjälp för att hålla oss vakna. Det intensiva arbetet gjorde att de pauser vi unnade oss blev väldigt utmärkande och värdefulla för oss alla.
Något som är roligt att nämna är att jag fortfarande har kontakt med många av deltagarna, som i efterhand fått äran att bära namnet “Rickoids”, efter Admiral Rickover i den amerikanska armén. RSI ger ett spritt och fantastiskt nätverk med kontakter som underhålls av olika sorters event, hemliga inom “The Rickoid Community”. En annan liten bonus är att man kan lämna in sin rapport från RSI som gymnasiearbete, vilket underlättar skolan i trean.
RSI är en fantastisk möjlighet för dig om du vill veta hur det är att forska inom ett visst område. Personligen forskade jag på en ny sorts flygplansvinge och hur den kunde användas i olika analyser. Efter RSI kan man välja att fortsätta med sitt projekt, och då finns det goda möjligheter till professionell hjälp med en utökning av projektet. Sedan kan man även engagera sig i forskarskolan året efter genom att hjälpa till med projekt eller vara gruppledare.
Om du vill söka till RSI rekommenderar jag att du börjar med ansökan i god tid. Det finns många frågor och det förväntas skrivas långa svar; hela ansökan brukar bli 20-30 sidor lång. Det är väldigt viktigt att göra sitt bästa om man vill ha en chans då konkurrensen är stenhård och blir tuffare för varje år. Deadline för ansökan brukar vara i början av Januari. RSI är den bästa och mest prestigefyllda forskarskolan för gymnasieelever i hela världen. De livslånga minnen och kontakter du kommer få med dig därifrån är värda varje sekund du lägger ner på ansökan. RSI är en av de bästa saker jag gjort i mitt liv och är något du måste uppleva själv för att förstå.
Länk till Unga Forskares egna sida med information om ansökan finns här: https://ungaforskare.se/stipendier-gymnasiet/