Satellit

Akademiska prestationer

Rymdforskarskolan

Oskar Wendt

Är du intresserad av rymdforskning och astronomi? Eller vill du kanske bli astronaut? I så fall är Rymdforskarskolan något för dig. Den består av tre olika läger på sommaren som organiseras av Astronomisk Ungdom. Man kan dock bara närvara på en upplaga då de är 10 dagar långa och överlappar med varandra. Men vad gör man på rymdforskarskolan och varför tycker många som varit där att det varit en fantastisk upplevelse?

Mycket av det roliga kommer från att alla i gruppen är väldigt intresserade av och engagerade i aktiviteterna. Det bidrar till en trevlig stämning och bra sammanhållning på lägret. Jag håller fortfarande god kontakt med några av eleverna jag träffade där. Det märktes snabbt när jag kom dit att det skulle bli tio roliga och intressanta dagar. Speciellt eftersom att ledarna och organisatörerna var professionella och strikta, samtidigt som de var roliga och skämtsamma. 

Dagarna på de olika upplagorna är sprängfyllda med experiment, föreläsningar och aktiviteter kopplade till astronomi och rymdforskning. Men man får ändå viss tid över för att umgås och skaffa nya kompisar. Fastän jag inte kände någon på lägret när jag kom dit blev det aldrig en stel eller tråkig stund. Om vi inte diskuterade föreläsningar eller pratade om satellitexperimenten vi skulle utföra på forskarskolan pratade vi ofta om vad vi skulle göra på kvällen eller hur vi skulle skämta med lärarna. 

Som redan nämnt finns det tre olika upplagor av rymdforskarskolan och de skiljer sig åt på olika sätt. Programmen och utbildningen är liknande men självklart är varje läger unikt. Man kan söka till upplagor i Stockholm, Göteborg och Kiruna. Om man kommer in på rymdforskarskolan i Stockholm får man träffa Sveriges första (men inte längre enda) astronaut, Christer Fuglesang. Med honom får man diskutera allt från rymdforskning till hur det faktiskt är att sväva tyngdlöst i rymden. På lägret i Kiruna får man besöka Sveriges rymdbas Esrange och se riktiga rymdraketer. Ibland får eleverna till och med konstruera egna raketer. Efter en liten incident förra året är det osäkert om man får fortsätta att göra detta. En av de egenkonstruerade raketerna sköt nämligen hål på ett tak! På rymdforskarskolan i Göteborg får man besöka Onsala Observatorium. Där betraktar astronomer bland annat galaxer och deras rörelser relativt oss i universum. En tradition på alla läger är dock en liten överraskning som sker precis i slutet av sommarforskarskolan…

Sammanfattningsvis är rymdforskarskolan ett läger för dig som är intresserad av astronomi och rymdforskning, som brinner för naturvetenskap och som vill prova på livet som forskare. Kunskapen du får av att enbart närvara på rymdforskarskolan är nyttig inför ett framtida liv inom forskning. Så vad hindrar dig? Ingenting! Sök till rymdforskarskolan nu och påbörja ett nytt liv som forskare, astronom eller ingenjör!