Akademiska prestationer

Utställningen Unga Forskare

Debdut Sengupta

Vad tänker du på när jag nämner ordet “forskare”? Jag skulle inte vara förvånad om du fick följande bild i huvudet:

Sanningen är dock att de flesta forskare ser ut ungefär som du och jag. Det är vanliga människor som du och jag som upptäcker och uppfinner revolutionerande saker. Men för att gå från ett ordinärt gymnasiearbete till att exempelvis lösa ett av millennieproblemen behöver vi vanliga människor en språngbräda, något som driver oss till att ta nästa stora steg, något som motiverar oss till att försöka ta an det som känns omöjligt. För många är detta Utställningen Unga Forskare.

Utställningen Unga Forskare är en vetenskapstävling som anordnas av Unga Forskare tillsammans med ett flertal sponsorer varje år under våren. Genom tävlingen får gymnasieelever från hela Sverige möjligheten att tävla med sina gymnasiearbeten eller egna projekt inom naturvetenskap, teknik eller matematik för priser värda över 500 000 kr sammanlagt. Tävlingen inleds med en digital uttagning, följt av semifinaler runt om i Sverige och till slut finalen i Stockholm, där man har chansen att vinna flera priser samt platser i Sveriges Unga Forskningslandslag. Medlemmarna i Sveriges Unga Forskningslandslag får därefter den exklusiva möjligheten att delta i flera spännande internationella tävlingar, intressanta föreläsningar och minnesvärda studiebesök. Genom att skicka in ett projekt som du har jobbat med har just du chansen att vara med om denna otroliga möjlighet.

Om du kanske känner dig lite tveksam till att skicka in något projekt som du har jobbat med och tänker att det finns flera gymnasieelever som har utfört mer avancerade arbeten än dig, så kan jag berätta detta för dig: när jag ansökte till Utställningen i februari med ett matematiskt projekt som jag självständigt hade jobbat med under min fritid, var jag inte heller särskilt självsäker. Jag visste inte ifall mitt projekt var bra nog, men jag visste att jag brann för mitt projekt och det var därför jag sökte. Förvånansvärt nog visade det sig gå mycket bättre än förväntat! Mitt projekt blev utvalt från den digitala uttagningen varifrån jag gick vidare till semifinalen och därefter även finalen. Jag kunde aldrig ha tänkt mig detta på förhand, men i finalen vann jag även en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag. Alltså är det viktigt att du inte tvekar på ditt arbete, utan söker för att du har en passion för ämnet och för att du har ett spännande projekt som världen behöver veta om. Det juryn bedömer är inte hur komplicerat ditt arbete är, utan främst ditt vetenskapliga utförande, din kreativitet och din självständighet. För mer information om hur juryn bedömer ditt arbete, se detta dokument.

Personligen tycker jag att Utställningen har varit en fantastisk upplevelse, även om det inte blev som väntat i år på grund av de rådande omständigheterna. Jag fick mycket feedback från jurymedlemmarna, vilket hjälpte mig att utveckla mitt vetenskapliga arbetssätt ytterligare. Jag fick även mycket övning i att presentera mitt arbete på olika nivåer, vilket utvecklade min kommunikationsförmåga. Dessutom har jag fått lära känna flera fantastiska gymnasieelever som har samma brinnande intresse för forskning som jag har! Kort sagt har Utställningen ökat mitt intresse för naturvetenskap och forskning generellt, något som har gett mig en djupare insikt om vad jag vill göra i framtiden.

Om du tycker att Utställningen Unga Forskare låter intressant, har jag här några tips för att du ska lyckas så bra som möjligt i tävlingen:

  1. Tävla med ett projekt som du verkligen brinner för. Det är det viktigaste. Om du älskar ditt projekt är det mycket lättare att driva fram studien och lägga ner det hårda arbete som krävs för ett bra projekt.
  2. Var entusiastisk kring ditt arbete! Tänk att det är just du som har lyckats vara med och studera det här området, och det är just du (tillsammans med dina eventuella gruppmedlemmar) som har tagit fram de resultaten du/ni har funnit. Genom att vara entusiastisk kan du även förmedla denna positiva energi till juryn.
  3. Sätt höga mål, och tro på dig själv. Tävla för att du tycker att det är kul och för att du vill lära dig något nytt!

Sök till Utställningen Unga Forskare, om du tycker att naturvetenskap är intressant och du brinner för ett projekt du arbetar med! Ansökan sker via deras hemsida och öppnar i januari. Vid frågor kontakta gärna Stella Axelsson, projektledare för Utställningen Unga Forskare, via mejl: stella.axelsson@ungaforskare.se.