Akademiska prestationer

Vill du testa på att vara ingenjör för en dag?

Josefine Byström

Vad tänker du att en ingenjör gör? Innan jag var med i Womengineers event IGEday tänkte jag att en ingenjör bara var någon som gör samma sak som på bilden nedanför. Men faktum är att en ingenjör kan jobba inom alla områden– inte bara framför en dator. Nu har du som tjej eller icke-binär i åldrarna 13-19 år möjligheten att få utforska vad det betyder att vara en ingenjör– på ett praktiskt sätt.

Är detta vad du ser när du hör ingenjör? Bild: Pexels

Vill du vara med att bidra till framtidens lösningar på dagens problem? Ingenjörsyrket är ett innovativt, värdeskapande yrke där du exempelvis kan vara med och bidra till att lösa dagens klimatproblem, bota sjukdomar, utveckla AI-teknik, planera stadsbilden, bli en ledare – skapa morgondagen!

Så berättar Womengineer om deras event IGEDay vilket har initierats för att öka intresset till teknik bland unga tjejer. IGEday (Introduce a Girl to Engineering Day) hålls 26 mars 2021 och är en dag där du som tjej eller icke-binär i åldrarna 13-19 år kan besöka ett företag och testa på att vara ingenjör. Du får välja mellan årets 53 medverkande företag, bl.a. Ericsson, IBM och Siemens. Dessutom är IGEday helt gratis och det finns företag i hela Sverige!

Jag deltog i IGEday några år sedan, och det var en av de bästa dagarna i högstadiet. Min lärare berättade om möjligheten och det kändes perfekt för mig eftersom jag alltid har varit intresserad av teknik men visste inte exakt vad jag ville jobba inom. Och vad gjorde en ingenjör egentligen? IGEday var en chans för mig att upptäcka mina intressen och träffa tjejer som också var intresserad av ingenjörsyrket. 

Den dagen efter skolan gick jag hem och kollade på Womengineer’s hemsida för att utforska mer om IGEday. Att välja vilket företag jag skulle anmäla mig till var svårt, eftersom jag ville utforska allt! Jag kunde inte bestämma om jag ville besöka Volvo Cars och se hur det går till när man bygger en bil eller besöka en mindre startup som imagiLabs, där jag verkligen kunde få prata med kvinnliga ingenjörer och ställa personliga frågor. Till slut så anmälde jag mig till ett företag som heter Sigma, tillsammans med tre av mina kompisar, eftersom företaget jobbade med många olika områden inom ingenjörsyrket. På så sätt så skulle jag verkligen kunna testa på olika saker.

När IGEday väl kom var jag lite nervös eftersom jag visste inte vad som väntade mig, men mest tyckte jag att det skulle bli spännande att få se allt som ett företag inom teknik gör. Under dagen fick jag träffa olika ingenjörer, höra om deras arbetsuppgifter, och vi fick dessutom god mat! Det var riktigt roligt att få utforska mitt intresse för teknik i en trygg miljö där jag kände att jag kunde fråga vad som helst. Jag fick prova på saker som jag aldrig skulle få göra i skolan, t.ex. fick jag se hur en robot är programmerad och lära mig om nya uppfinningar inom teknik som jag aldrig hade hört talas om. Det var första gången som jag fick använda teoretiska kunskaper som jag hade lärt mig i skolan till att göra något praktiskt. Jag blev inspirerad att studera teknik och naturvetenskap i gymnasiet, och nu söker jag till universitetsprogram som fokuserar på teknik.

Det kändes verkligen som om de som jobbade på Sigma var glada att vi var där, vilket gjorde att jag kände mig trygg eftersom jag upplevde att jag var välkommen i det breda ämnet som teknik är. IGEday har cirka 20 deltagare per grupp, vilket jag uppskattade eftersom jag kunde ställa frågor och verkligen engagera mig utan att känna mig nervös. IGEday har lärt mig att man kan jobba inom vad som helst som ingenjör, för det finns så många olika typer! Det var verkligen inspirerade för mig att få en inblick i alla dess typer av ingenjörer, speciellt från kvinnliga ingenjörer, och få en inblick av hur ens framtid kan se ut. 

Vill du vara med i IGEday 2021? Du har tid tills den 12 mars att anmäla dig– gör det så fort som du kan eftersom platser på vissa företag har redan tagit slut! På grund av COVID-19 finns det en blandning av fysiska och digitala IGEday på företag; du får själv välja vad som känns bäst för dig. Alla företag har också olika upplägg på dagen, vilket betyder att du får välja vad du vill göra mest.

IGEday hålls den 26 mars 2021 av Womengineer. Anmäl dig på deras hemsida! Bild: Womengineer

Efter IGE day kommer du ha skapat kontakter som kan hjälpa dig i framtiden, till exempel kan du få möjlighet till PRAO på företaget och du får se hur det är att vara en ingenjör. Om du vill utforska mer om IGEday kan du läsa mer på deras hemsida eller instagram @Womengineer!