Annat

JUICE – ESAs nya miljardprojekt

Signe Söderström

Månar är kalla, steniga klot, eller? Tre av Jupiters månar motbevisar det: Ganymedes, Callisto och Europa. Det döljer sig nämligen stora mängder vatten under deras ytor av is, oceaner djupare och större än jordens alla hav. Forskare är nyfikna på om liv kan dölja sig därunder och nu har European Space Agency (ESA) investerat 1,7 miljarder euro på projektet JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer). I den här artikeln får du veta allt om rymdfarkosten.

JUICE ska inte bara försöka hitta liv utan också bli den första rymdsonden som kretsar runt en främmande måne, då den ska undersöka Ganymedes. Ganymedes är speciell som den enda månen med ett magnetfält. Forskare försöker ta reda på varför och hur det skapats med hjälp av sonden. 

ESA samarbetar med bland annat NASA och Japans rymdorganisation JAXA. Företaget Airbus byggde sonden. Resan till Jupiter är fylld av händelser:

14 april 2023 – Uppskjutning i en Ariane 5-raket på den europeiska rymdbasen i Kourou, Franska Guyana.

Första varvet runt solen

Augusti 2024 – Flyby av jorden och månen

Andra varvet runt solen

Augusti 2025 – Flyby av Venus för att öka hastigheten

Tredje varvet runt solen

Januari 2029 – Flyby av jorden för att öka fart och justera rymdfarkostens bana mot Jupiter

Fjärde varvet runt solen

Juli 2031 – JUICE anländer till Jupiter

Du kanske undrar varför rymdfarkosten börjar åka i riktning mot Jupiter först så sent som 2029 när den sköts upp 2023? JUICE får inte tillräckligt mycket fart vid uppskjutningen för att trotsa solens gravitation och åka direkt mot Jupiter med hjälp av sina bränslereserver. Den väger redan 5,3 ton så man kan inte skicka med mer bränsle utan att den blir för tung för att skjutas upp. Dessutom behöver JUICE mycket av bränslet till att förflytta sig mellan månarna. Rymdfarkosten får istället fart av planeternas gravitation. På vägen dit gör därför sonden så kallade “flybys” eller förbiflygningar av planeter samtidigt som den är i omloppsbana runt solen. Den accelererar och när den har tillräckligt mycket fart så trycker den sig bort från solens gravitation mot Jupiter med hjälp av bränsle som driver raketer och de elektriska motorerna ombord. 

JUICE har tio avancerade instrument ombord. Kameran JANUS ska ta högupplösta bilder på Jupiter och månarna, samt kartlägga molnen på Jupiter.  J-MAG är en magnetometer som ska studera interaktionen mellan Jupiters gravitationsfält och månarna. Den ska också mäta det mystiska magnetfältet på Ganymedes för att förhoppningsvis få svar på hur det har skapats och studera Ganymedes inre struktur med hjälp av det.

Ombord finns två svenska byggen, RPWI (Radio and Plasma Wave Investigation) och PEP (Particle Environment Package). RPWI ska få reda på oceanernas djup genom att läsa av hur långt ner strålningen från Jupiter som träffar månarna går. Månen Europa har stora gejsrar på ytan som sprutar ut vatten, RPWI ska också undersöka dem i jakt på liv utanför jorden. Jupiter drar också åt sig många små partiklar med hjälp av sitt starka magnetfält, och dem ska PEP undersöka. Detta instrument ska identifiera samt mäta antal, massa, energi och infallsrikting av joner, molekyler och atomer runt Jupiter och i månarnas atmosfär. 

Förutom alla vetenskapliga instrument och bränslet på JUICE utgörs vikten av något annat, nämligen de utfällbara solpanelerna som ska ge alla tekniska instrument på rymdfarkosten el. Eftersom Jupiter är så långt bort från solen så nås den av mycket mindre solljus än jorden, storleken på solpanelerna är därför 85 m². Det var en teknisk utmaning att bygga solpanelerna då de skulle fällas ut under rymdfärden, men nu har solpanelerna på JUICE vecklats ut i rymden och fungerar som de ska. JUICE sköts upp den 14 april 2023 och ska vara framme vid Jupiter 2031. Den kommer att utföra sina uppdrag i minst tre år i omloppsbana innan den kraschas in i Ganymedes. 

Om åtta år kommer vi att få de första mätningarna från JUICE. Förhoppningsvis leder detta projekt till en bättre förståelse av Jupiter som vi sedan kan använda inom andra områden. Ganymedes mystiska och outforskade magnetfält kommer att förstås bättre och kanske kommer vi att förstå varför Ganymedes är den enda månen med ett magnetfält. Vi hoppas också hitta tecken på liv i havet och små organismer. Det hade blivit första gången vi stöter på liv utanför vår jord.

Källor som användes i den här artikeln

https://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter_Icy_Moons_Explorer?oldformat=true

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2022/12/Juice_mission_milestones

https://sci.esa.int/web/juice/-/58815-juices-journey-to-jupiter’https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/juice–snart-pa-vag-mot-jupiters-isiga-manar/faktasidor-juice/instrumenten-som-ska-utforska-jupiter/

https://www.rymdstyrelsen.se/forskning/beviljade-bidrag/utlysning-2019-n/juicerpwi/

https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/juice–snart-pa-vag-mot-jupiters-isiga-manar/faktasidor-juice/instrumenten-som-ska-utforska-jupiter/

https://unsplash.com/photos/hrmKDnm-kA4

https://unsplash.com/photos/_ai4g2zfAjg

https://unsplash.com/photos/L7en7Lb-Ovc