Studier & Hälsa

Dina oönskade tankar och din bristande sömn

Oscar Grönborg

Om du är som många andra ungdomar i Sverige har du dagar då oönskade tankar inkräktar om och om igen. Det du sade för femton dagar sedan uppenbarar sig plötsligt i dina tankar och du kan inte göra något för att hindra det. Orden du yttrade, och skammen eller ångesten som är associerat med minnet hänger kvar länge. 

Ironiskt nog kan påminnelsen om oönskade tankar vara nog för att aktivera dessa, så om jag nu aktiverade något minne i ditt huvud ber jag om ursäkt. Men, om det skedde så kan det vara så att du behöver sova mer.

För om du är som många andra ungdomar i Sverige får du inte tillräckligt mycket, eller tillräckligt bra sömn. 

En ny studie publicerad av University of York (Oktober 15 2020)  har visat på att just vid brist på sömn uppvisar man en försämrad förmåga att behandla aktivering av minnen. Sämre minneskontroll, framförallt för mer emotionellt kopplade minnen är bara en av de många effekter av dålig sömn, men för en generation som uppvisar fler fall av depression än någon annan är just sömnens koppling till den mentala hälsan av stort intresse.

Du har sannolikt dessutom legat trött i din säng en natt, utan att kunna somna. Tankarna är där för att plåga dig igen, hur trött du än är håller tankarna dig vaken. Applicerar vi forskningen på detta scenariot kan vi se att det är tröttheten som håller dig vaken. Att du är trött får dig att bli mer mottaglig för små påminnelser om diverse obehagliga minnen, vilket får dig att sova sämre, vilket får dig att bli mer mottaglig för obehagliga minnen, och så vidare. En mycket ond cirkel. 

Hur undviker du detta då? Hur kan du låta bli att ligga vaken om nätterna, att tänka på alla hemska minnen? Det finns redan mycket ute på internet om hur man kan sova bättre, men det som har visats vara otroligt effektivt om och om igen är att lägga undan telefonen och andra skärmar någon timme innan läggdags.  

Vetenskapen bakom varför det fungerar som det gör är minst sagt oklar. När det kommer till sömn och hur sömn påverkar hjärnan vet vi inte så mycket i förhållande till hur mycket man tror det finns att veta. Men en av hypoteserna kring varför hjärnan spökar så som den gör under brist på sömn är helt enkelt att delen av hjärnan ansvarig för motiverad glömska (det prefrontala-medial temporallobs nätverket, retrieval suppression) inte längre är lika aktiv. 

Så, ligger du uppe om nätterna, eller har du jobbiga tankar som inkräktar? Då kanske det är så att du behöver sova mer.


Länk till studien

Länk till artikelbilden, tagen av Ketut Subiyanto