Studier & Hälsa

Så kan du höja din koncentrationsförmåga på prov

Tilde Nicander

Är du på jakt efter bra betyg, eller vill helt enkelt göra så bra ifrån dig som möjligt i skolan? Ofta innebär detta att man letar efter den bästa pluggtekniken för att trycka in så mycket kunskap som möjligt. Men även om en bra studieteknik är viktig, tycker jag att vikten av att gå in på ett prov med så bra mentala förberedelser som möjligt inte får den uppmärksamhet som den förtjänar. Därför ska jag ge några tips för hur man kan göra för att se till att man har så bra koncentrations- och problemlösningsförmåga som möjligt. Helt enkelt att förbereda kroppen och hjärnan för att prestera på en hög nivå. 

Något som jag tror de flesta såg komma är att man måste få i sig energi. En stabil och bra frukost och lunch är superviktigt. Din hjärna använder 20–25% av all den energi du får i dig. Därför är den väldigt beroende av att du äter tillräckligt mycket mat och bränsle för att fungera. Så ät en balanserad och ordentlig måltid en stund innan ditt prov, dock helst inte alldeles för tätt inpå så att kroppen inte är upptagen med matsmältningen. Ge dig själv en ärlig chans genom att ge din kropp och hjärna lite energi att arbeta med. Dessutom är det väl ingen som kan fokusera särskilt bra med en kurrande mage?

Målet när du sitter på provet är att se till att vara så alert, pigg och vaken som möjligt – så att man inte känner sig seg, efter och lätt trillar bort i andra tankar. Och absolut inte så att man nästan somnar under tiden. Det är neurotransmittorn adenosin som ansvarar för att få dig att känna dig trött. Dess koncentration byggs upp under dagen tills dess att du går till sängs, och bryts sedan ned under natten. Men om du inte har fått tillräckligt mycket sömn så hinner inte kroppen bryta ned allt, och du känner dig därför trött under morgonen och förmiddagen. Om du är ungdom har du antagligen inte hunnit få tillräckligt med sömn. Du bör egentligen sova 9–10 timmar per natt, vilket få lyckas med. Sömn är såklart superviktigt och bör prioriteras om möjligt, men annars kan man på olika sätt undgå sidoeffekterna av adenosinet.

En sak man kan göra är att träna. Förutom att det får igång blodcirkulationen och då ökar syresättningen till hjärnan, så höjer det kroppstemperaturen vilket påskyndar nedbrytningen av adenosinet. Det behöver inte vara ett tufft fyspass på gymmet, utan kan vara en cykeltur eller en snabbare promenad till skolan så man får igång flåset. Då följer även fördelarna med den friska luften på morgonen, som också hjälper till.

Man kan även hindra adenosinets effekt genom att få i sig koffein. Det fungerar genom att binda in till adenosinets receptorer och blockera dem. De är molekylärt tillräckligt lika för att koffeinet ska passa in i receptorerna, men inte tillräckligt för att utlösa det biologiska svaret. Dess fulla effekt kommer ca 40–80 min efter intag, och har en halveringstid på 3–6 timmar. Detta varierar drastiskt från person till person och har att göra med gener och toleransnivå. Här får man helt enkelt lära känna sig själv och hur man ska dricka för att utnyttja effekten till fullo. Det är även viktigt att nämna att för mycket koffein inte kommer att ge ett bättre resultat. Det kan vara ansträngande för hjärtat och om du har underliggande problem kan det bli direkt farligt. Så var försiktig och använd ansvarsfullt. 

File:Caffeine and adenosine.png
På bilderna av adenosinets och koffeinets molekylära struktur kan man se att det finns liknelser, se adenosinets högra del. Detta gör att koffeinet kan blockera receptorn och därmed hindra dig från att känna dig trött. Bild: Ursprungligen uppladdad av ClockworkSoul (Transferred by Edgar181), CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

En annan bra idé är att minska mängden dopamin som utlöses i hjärnan innan provet. En stor utlösare av dopamin är sociala medier, men även andra filmer, videos, spel och musik. Försök att undvika detta så mycket som möjligt under morgonen och på rasterna innan provet. Du ska egentligen vara så uttråkad som möjligt, så använd ingenting som ska underhålla dig och fördriva tiden. Då hindrar du dig från att trötta ut hjärnan och mata in för mycket intryck innan du ska prestera. Dessutom lurar du på sätt och vis dig själv att tycka att provet är lite roligare – det är ju bättre än att göra ingenting, och då kan man finna lite mer vilja att svara på alla frågor och lösa problemen. 

Vi är alla unika, så allt detta kanske inte fungerar för dig, eller så måste du modifiera lite saker först. Upplägget kan också skilja sig åt beroende på vilken del av dagen som man har provet på. Jag vill framförallt att du ska skänka en tanke på att det är värt att lägga lite energi på att se till att du mentalt är förberedd för att prestera så bra som möjligt. Man vill väl att det enda som påverkar hur bra ett prov gick var om man faktiskt kunde materialet, inte att tröttheten slog en eller tankarna flög iväg?

Lycka till!

Källor som användes i den här artikeln

Abelsson, Andreas; Koffein: effekter, fördelar och säkerhet; Styrkelabbet ; 2019; https://www.styrkelabbet.se/koffein/,

Hjärnfonden; Kan kosten påverka hur smarta vi blir?; 2021; https://www.hjarnfonden.se/2021/04/kan-kosten-paverka-hur-smarta-vi-blir/,

Ung Livsstil; Sömnbehov; https://unglivsstil.se/ungdomar/somn/841-2/,