Biologi

Därför gillar du inte maten

Wiktoria Szymanska

Du står i matkön i skolan och kollar förväntansfullt efter vilken mat som serveras. Du ser att det är korvstroganoff och du blir glad eftersom det är din favoritmat. Din kompis bredvid dig är dock besviken eftersom hon inte gillar det. Men varför gillar inte hon maten medan du gör det?

cooked dish on gray bowl
Bildkälla: Unsplash.com

Ett kort svar på frågan är att alla faktiskt känner av smak på olika sätt. När vi äter mat binder molekyler till våra receptorer i smaklökarna. Dessa receptorer hjälper oss att skilja på mat som är näringsrik och mat som hade kunnat vara farlig. Då varje människa har egna individuella celler kan dessa receptorer delvis skilja sig åt mellan individerna. Detta leder till att vi faktiskt kan känna smak på olika sätt. 

Låt oss titta djupare in på hur det faktiskt funkar när man äter mat. Alla människor har olika antal tungpapiller. Dessa papiller är även kallade för smaklökar och ser ut som små “hårstrån” som befinner sig på tungan, munhålan och svalget. Dessa hårstrån består av många olika nerver som i sin tur är uppbyggda av DNA. När vi äter mat rör den vid smaklökarna och de skickar ut impulser till hjärnan via nerverna med information om vad det är som vi äter. Beroende på smaken och de olika impulserna som skickas till hjärnan kan vi avgöra om det vi äter t.ex smakar gott eller äckligt. 

Då vår kropp åldras förändras även vårt smaksinne. Det finns många faktorer som bidrar till detta men av dem är just smaklökarna. När kroppen åldras minskar antalet smaklökar i munnen samt salivproduktionen. Detta leder till att äldre personer inte känner av smak lika tydligt som yngre personer då de har färre smakreceptorer i munnen. 

Det är dock inte bara smakreceptorerna på tungan som spelar roll. Du har säkert varit förkyld någon gång och varit täppt i näsan och märkt att du har tappat ditt smaksinne. Detta beror på ditt luktsinne och inte din tunga. Lukten som vi känner när vi äter spelar en stor roll i hur vi upplever maten. Om vi känner en äcklig doft kommer vi inte vilja äta det, även om det hade visat sig smaka gott. Beroende på hur vi upplever olika dofter kommer vi reagera olika på maten vi äter. Dessutom har alla undermedvetna minnen till olika lukter och därmed gillar alla olika dofter då de påminner dem om olika saker. Detta spelar då en stor roll i hur vi alla upplever smaker.

Nästa gång, innan du börjar bråka om mat med din kompis, kan du då tänka på hur biologin påverkar våra smakpreferenser: om du blir serverad mat som du inte gillar kan du skylla på ditt DNA.