Alla har fått höra minst en gång i sitt liv om hur viktigt det är att sova bra. Det är bland de viktigaste timmarna i våra liv där vår kropp kan återhämta sig efter dagen. Vår hjärna återhämtar sig och smälter all information vi fått in under dagen. De flesta kan nog relatera till att man lägger sig sent på kvällen och vaknar tidigt på morgonen för att få ut det mesta av dagen. Morgonen efter en kort tid sömn känner man hur kroppen plötsligt blivit mycket tyngre än vad den var tidigare och hur man dras tillbaka till sängen för att få sova lite till. Men varför är det egentligen så viktigt att få bra sömn? Hur kan det påverka ens prestationer?
Under tiden som vi sover utför hjärnan många viktiga processer. Den smälter all information vi tagit emot under dagen, sorterar våra minnen och känslor men tar även hand om viktiga molekylära processer i kroppen. Under tiden vi sover fungerar det glymfatiska systemet som bäst, vilket är till för att byta ut cerebrospinalvätskan från hjärnan som är väldigt viktig då den bland annat tar hand om ämnesomsättningen och kyler ner organet. Under tiden vi sover tar hjärnan även hand om ett skadligt protein som bildas dagligen som kallas för beta-amyloid. Detta protein tas bort naturligt av hjärnan men vid dålig sömn stannar det kvar då hjärnan inte kan göra sig av med det. Detta protein har visat sig vara kopplat till Alzheimers och olika studier har visat att om man sover dåligt finns det en större risk att utveckla denna sjukdom senare i livet. Dessutom har även en del forskning visat att om man sover dåligt åldras kroppen mycket snabbare och cirka 4-6 timmar sömn om om dygnet har visat sig att åldra kroppen med hela 10 år. Om man sover dåligt kommer även att immunförsvaret att försämras med cirka 70%, vilket har visat sig ha kopplingar till utveckling av cancer.
Olika studier har även visar att om man är trött får man ett försämrat minne, blir lättirriterad, mer emotionell samt att man får svårt att kunna koncentrera sig. En del forskning har visat hur lite sömn påverkar våra hjärnor både kort- och långsiktigt. En av mätningarna visade att om man är vaken i 18 timmar så har det samma effekt på kroppen som om man har 0.05% alkohol i kroppen. Mätningarna har också visat att om man är vaken i 24 timmar så har det samma påverkan på kroppen som om man har 0.10% alkohol i kroppen. Redan vid ett innehåll av 0.02% av alkohol i kroppen är det olagligt att få köra bil i Sverige, vilket egentligen påverkar kroppen mindre än om inte sovit i 18 timmar.
Andra undersökningar har även jämfört fulla människor med trötta människor och det har visat sig att man blir lika dum av att sova för lite som om man vore full. De flesta studierna som har utförts jämför fulla och trötta människor vid olika tillfällen där de ska köra bil. Det har då visat sig att båda grupperna tagit farliga beslut och hade en försämrad reaktionsförmåga.
Att få en dåligt natts sömn påverkar inte bara dina fysiska prestationer utan även de kognitiva prestationerna. Dålig sömn gör att att hjärnan inte kan lagra mer information samt försämrar minnet och kan inte bearbeta olika känslor och tankar. De kognitiva funktionerna handlar även om hur man fördelar sin uppmärksamhet på olika uppgifter och hur man sedan löser dem.
Nästa gång du funderar på att dygna eller sova i 4 timmar, kom ihåg att det är lika dåligt för dig som om du vore påverkad av alkohol. Så fundera på det och låt din hjärna återhämta sig efter dagen så att du ska kunna må som bäst.