Vad har syn och ljud gemensamt? Syn och känsel? Syn och Lukt? Alla har en gemensam nämnare- det är ett slags sinne.
Vissa av våra sinnen, och vissa delar av andra sinnen kan även kallas för ‘qualia’. Detta betyder att de endast är en upplevelse hjärnan skapar, inducerad av en persons uppfattning av någonting. När det kommer till syn handlar det om att en foton träffar näthinnan. Syn grundar sig dock i en fysisk verklighet – du kan förklara för en blind person att någonting ser kubiskt ut. Däremot går det inte att förklara för en blind person att kuben ser röd ut – den blinde vet inte vad röd är. Man kan alltså säga att färg är en qualia. Detta leder i sin tur till andra intressanta områden inom färgseende – om färg bara är en egenskap av hjärnan, hur vet vi vilken färg som är vilken?
Kort sagt kan vi inte veta. Visst är det så att vi med relativt hög säkerhet kan peka ut att en färg är grå, eller röd och så vidare. Det har ju med våglängd att göra. Ett föremål reflekterar fotoner med vissa våglängder, som sedan uppfattas av färgseende tappar på vår näthinna. Men, en specifik våglängd betyder inte en specifik färg. Ta en titt på tårtan nedanför.
Som du kan se verkar jordgubbarna röda. De är faktiskt helt gråa, zooma in! Vi upplever alltså inte färger som specifika våglängder, utan vår hjärna bestämmer vilken färg vi upplever – den tar bara hjälp av, exempelvis, våglängd.
Utmaning!
Utmaning! Försök att komma på varför du ser jordgubbarna som röda! Det beror inte på att jordgubbar vanligtvis är röda, det är något annat.
För något år sedan släpptes en bild på internet som fick forskare inom färgseende att häpna – det var bilden på klänningen som ansågs ha olika färger enligt olika ögon. Det har skrivits studier om den här bilden, om hur det kommer sig att vi ser den olika. Slutsatsen forskarna kom fram till handlar främst om vilka dagsvanor en individ har. Låter helt absurt kanske, men så är det.
Det finns otaligt många faktorer som spelar in på vår uppfattning om färg, de flesta har vi ännu troligtvis inte upptäckt. Personligen tycker jag detta är lite läskigt; I princip är vår verklighet bara en hallucination som påverkas av verkligheten runt omkring oss, men som inte är bunden till den.