Minnet - de tre stadierna

Hjärnan

Minnet – de tre stadierna

Oscar Grönborg

Jag står precis utanför husdörren bredvid min gamla cykel, en limegrön Crescent från 1999, och funderar. Låste jag eller låste jag inte dörren? Jag gick ut för bara några sekunder sedan, varför kan jag inte komma ihåg något jag precis gjorde? Jag lyfter handen och känner på handtaget, trycker ner, drar. Dörren rubbar sig inte. Jag hade låst, såklart.

Det är lustigt, hur jag kan minnas namnet på min dagisfröken, men inte att jag låst dörren, vart jag lagt telefonen eller att jag ska ta in posten. Så, vad är det som bestämmer vad som läggs på minnet och vad som inte läggs på minnet? Varför kommer jag ihåg Lisbeth, men inte ifall jag har låst dörren? Det finns många faktorer som påverkar minnet, för många att ha en chans att skriva om. Men det finns en del fundamentala processer i hjärnan som bestämmer vad som sparas och vad som slängs. Dessa processer kan du lura, för att i framtiden sluta glömma saker och ting. Detta gäller din vardag såväl som studierna. Det finns totalt tre stadier för minnet;

De tre minnes-stadierna består av det sensoriska minnes-stadiet, korttidsminnet samt långtidsminnet, som är den sista destinationen. Låt oss säga att du är på lektion, då skulle processen för att minnas se ut såhär:

Det sensoriska minnes-stadiet: Alla dina sinnen jobbar febrilt på att förstå vad det är som sker, din lärare pratar, hörsel; din lärare gestikulerar, visar text och bild på powerpointen, syn; det är kanske kallt i rummet, känsel. Massvis med information om din tillvaro flödar in i hjärnan, och på endast någon bråkdels sekund ska informationen bearbetas innan det kan gå vidare till nästa stadie, dit endast några få utvalda intryck får komma.

Korttidsminnet är nästa stadie. Här kan du lagra upp till 7 saker, på ett ungefär. Tar du in nya intryck till korttidsminnet puttas andra ut, likt hur du bara kan ta med ett begränsat antal kilo på en flygresa: lägger du till ett kilo kläder måste ett annat kilo ut, lägger du till en sak i korttidsminnet puttas en annan sak ut. Det är därför viktigt att snabbt överföra det till långtidsminnet, annars försvinner det vanligtvis efter 15-30 sekunder. Din lärare kommer med ny fakta konstant, så din chans att minnas allt som sägs blir mindre och mindre desto längre tiden går. 

Långtidsminnet är det sista stadiet, här kan minnen hållas hur länge som helst, allt från ett antal timmar till hela ditt liv! En del av vad din lärare säger når ditt långtidsminne. Tyvärr är det du minns kanske att din lärare sade fel namn på en elev, svor eller sade när provet skulle vara. Allt det viktiga är som bortblåst. Hur ska du göra för att komma ihåg allt det du behöver komma ihåg?


Enligt mig finnst det 7 grundläggande saker du kan göra för att minnas bättre, dessa är  loci-metoden, mnemonik, chunking, som kräver lite mer ansträngning och teknik. Men även absurditet, anteckna för hand, ‘spaced repetition’ och att helt enkelt berätta vad du lärt dig. Vill du läsa om dessa för att lära dig varför de fungerar, hur du ska göra för att använda dessa och lära dig om andra spännande saker om minnet (såsom att vilket tuggummi du har när du skriver prov kan påverka ditt resultat!), så läs mina artiklar om minnestekniker, här på partikular!