Artificiell Intelligens

Hälften människa hälften robot

Filip Manjevic

Tänk dig att du ska på en resa till Japan. Du har aldrig varit där innan, du kan inte språket och du vet inget om kulturen. Det enda du vet om Japan är att de tillverkar Hondabilar och att folket är besatta av anime. Hur häftigt hade det inte varit att kunna lära sig deras språk, deras kultur och allt som har med Japan att göra innan du reser dit? Med hjälp av Elon Musks revolutionära uppfinning “Neuralink” kommer detta antagligen att bli möjligt inom en snar framtid. Men vad är Neuralink och hur funkar det? Kommer vi behöva operera in en robot i våra hjärnor? Ja, det kommer vi, men låt oss ta en närmare titt på vad det innebär.

Enkelt sagt är Neuralink en maskin som har storleken av ett mynt och som ska kopplas ihop med hjärnan med hjälp av jättetunna trådar. Dessa trådar är elektroder som kommer kunna läsa av elektriska impulser i hjärnan (även kallad aktionspotentialer) som sker mellan olika neuroner och överför sedan signalen till en maskin som registrerar datan. En annan funktion av Neuralink är att den även kan sända ut signaler till nervceller vilket innebär att man kan stimulera vissa delar av hjärnan som möjligtvis inte var aktiva tidigare. 

Elon Musk Announces Neuralink Advance Toward Syncing Our Brains With AI -  IEEE Spectrum

Denna lilla maskin öppnar upp en helt ny värld där artificiell intelligens och människan lever i symbios. Den skapar en så kallad Brain-Machine Interface (BMI) där allt man behöver är en hjärna och en maskin. Denna maskinen kan vara vad som helst: dator, mobil eller robotarm. Genom Neuralink kan man direkt styra dessa maskiner med hjärnan vilket bl.a. är väldigt tidseffektivt samt mindre energikrävande än om man skulle göra det fysiskt. Man kan alltså ladda ner och ladda upp vad man vill från hjärnan. Här kommer ett exempel för att det ska vara enklare att förstå. Föreställ dig att du skulle vilja skriva något på din dator, men för att göra det krävs det ju att man använder händerna. Duh. Eller ifall du skulle vilja lära dig ett nytt språk eller ämne som partikelfysik måste man lägga ner tid och energi på att förstå det. Neuralink hoppar över det steget och kan direkt “ladda ner” det språk eller ämne du vill lära dig eller “ladda upp” det du vill skriva på datorn. Man kan se det som nästa steg i den mänskliga evolutionen – först skrev man ner saker med papper och penna, sen kunde man använda sig av ett tangentbord, därefter kunde man med hjälp av röstigenkänning säga det man vill skriva ner och nu ska man bara kunna tänka på det för att skriva ner det. 

Låt oss ställa den uppenbara och realistiska frågan, kommer detta verkligen att funka? Som all ny teknik finns det alltid en viss osäkerhet och tvekan ifall det kommer bli som planerat. Detta är en sprillans ny uppfinning som fortfarande är i ett tidigt stadie och som inte är redo för massproduktion ännu. Enligt Elon kommer den första implikationen inte att vara nedladdning och uppladdning till hjärnan utan istället hjälp till funktionsnedsatta människor. Exempelvis kommer personer som är förlamade att kunna gå, blinda kommer kunna se och döva kommer att kunna höra. Men även andra neurologiska sjukdomar som insomnia, Parkinsons och Alzheimers kommer förhoppningsvis bli botade i framtiden. 

Okej, men ifall allt går som planerat och man vill skaffa sig sin egna Neuralink, hur gör man då? Med tanke på att man måste vara väldigt noggrann när man opererar in den lilla maskinen med elektroder som är tio gånger tunnare än ett hårstrå och då kirurger inte alltid är felfria, har företaget tillverkat en robot specifikt gjord för denna typen av förfaranden. 

Take a closer look at Elon Musk's Neuralink surgical robot | TechCrunch

Enligt företaget tar operationen cirka en timme och det krävs ingen bedövning. Man ska kunna gå hem samma dag. Man behöver ladda batteriet men det borde inte vara ett problem då man kan använda den hela dagen och ladda den på natten. Man har faktiskt redan genomfört operationen på en gris för att undersöka säkerheten på roboten samt hur väl Neuralink fungerar. Enligt experimentet fungerade det alldeles utmärkt, det gick inte ens att urskilja en vanlig gris som inte hade Neurolink-implantationen med en som hade det. 

Neuralink är minst sagt en otrolig uppfinning som har potentialen att förändra mänskligheten i lika hög grad som internet gjorde, om inte mer. Vi har fortfarande mycket att lära oss och forskarna på Neuralink jobbar stenhårt för att utveckla maskinen så att BMI en dag blir en verklighet. Innan dess finns många etiska och moraliska hinder som vi måste hitta en lösning till. Ny teknologi kommer med stormsteg och vi vet inte hur framtiden kommer att se ut. Men om man tror att vi lever i den digitala tidsålderns klimax vet man inte vad som väntar.